Egy kávé mellett bármi szóba kerülhet – még a padlófűtés is

A minap összefutottam Katával a kedvenc kávézónkban. Alapvetően mind a ketten úgy készültünk, hogy elvitelre kérünk valamilyen különlegességet, aztán rohanunk tovább a dolgunkra, de annyira megörültünk a találkozásnak, hogy úgy döntöttünk, fél órát igazán várhat mindenféle tennivaló, Végül nagyon hasznosnak bizonyult a beszélgetésünk, szóval összességében nem bántam meg, hogy kivételesen kiugrottam egy kis időre a mókuskerékből – úgyis olyan keményen hajtom minden nap, hogy még így is mozgott, mikor visszaszálltam.

Érdekes, hogy akárkivel is beszélget az ember, valahogy mindig akad egy olyan téma, amiben önfeledten el tudtok merülni – bár Katával több ilyen is akad, most kivételesen nem az anyósainkkal kapcsolatos viszontagságok vagy a munkahelyi balhék kötöttek le bennünket. Kiderült, ők is azt tervezik, hogy átalakítják a lakást. Azt mondta, szeretnének minél környezettudatosabban élni, s ezt nagy örömmel hallottam, mivel mi is hasonló célok miatt döntöttünk úgy, hogy amint az anyagiak rendelkezésre állnak, gyökeres változásokat hozunk az életünkbe.

Egyetlen terület van, ahol még nem rendelkeztem kialakult elképzeléssel, s ez a fűtési mód. Abban biztos voltam, hogy szeretnék több lábon állni, s abban sem volt kétségem, hogy az egyik lábat egy kandalló alkotja majd – de a másik kapcsán nyitott voltam. Kata mesélte, hogy nekik az elektromos padlófűtés lerakása eddig a legszimpatikusabb megoldás, s az alapján, amit mesélt nekem, valóban vonzó ez a lehetőség.

elektromos padlófűtés lerakása

Azt mesélte, hogy a kolléganőjének már kiépítették ezt a rendszert, s nekik nagyon bevált. Remek hőmérséklet van náluk egész nap, s mivel teljesen láthatatlan a fűtőszőnyeg a burkolat alatt, lakberendezési szempontból is egészen kiváló megoldása ez a fűtésnek. Talán ez az, ami most leginkább megfog a padlófűtésben, mert így az esztétikus kis kandalló mellett nem lesz semmi más, ami esetleg belerondíthat az összképbe. Azt nem engedhetjük meg magunknak, hogy kizárólag fával fűtsünk, azt csak amolyan élményszerűen kívánjuk majd használni, de a fűtőszőnyegek kizárólagos fűtési módként is tökéletesek, bár eleinte azt gondoltam, csak kiegészítőként állják meg a helyüket.

Nálunk egyelőre az is ott van a lehetőségek között, hogy eladjuk a lakást, s építkezünk valamelyik külső kerületben. Az elektromos padlófűtés lerakása szempontjából ez egyébként teljesen mindegy, bár az kétségtelen, hogy könnyebb egy épülőben lévő házban beszerelni, hiszen a szerelőbetonra is telepíthető. Persze, ha úgy döntünk, hogy helyben maradunk, a burkolat felszedése után itt is le tudják tenni a szőnyegeket – egyébként is cserére szorul már a mostani.

A szomszéd asztalnál ülő férfiak egyre furcsábban néztek ránk, bár gondolom nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy negyvenes nők amorf fűtőszál technológiáról és termosztátokról beszélgetnek egy gőzölgő kávé mellett, de az a helyzet, hogy mindkettőnknél a „női szakasz” bizonyul gyakorlatiasabbnak – a férjeink nem folynak bele a döntésbe, nagyon könnyen meggyőzhetőek bármiről, főleg, ha azzal érvelünk, hogy az általunk talált megoldás egyszerű, kényelmes, s teljes körűen kiépíti a vele foglalkozó cég, nem szükséges további szakemberek után kutatni, mindent elintéznek, s minden szerszámmal rendelkeznek a munkához. Bár ez alapnak tűnik, egyszer egy szobafestővel nagyon megjártuk – gyakorlatilag elvárta volna, hogy az utolsó ecsetig mindent mi adjunk a kezébe. Mondanom sem kell, gyorsan elváltak egymástól útjaink. Katával abban maradtunk, hogy írunk majd egymásnak, mi is lett a padlófűtési terveinkkel. Egy biztos, egyelőre mindketten nagyon lelkesek vagyunk.