Kávézó és múzeum

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de számomra a loft lakások, az indusztriál, nagy belső terek nagyon tetszenek, mindig is szerettem volna egy olyan lakásban lakni, amiben ilyen hatalmas, nyílt tér van. Ezt a családi kávézó üzletág kialakításakor végül sikerült megvalósítani. Az volt a tervünk, hogy egy ilyen nagy terű helyen szeretnénk egy olyan kávézót nyitni, ami egyben egy, a kávézókultúrát bemutató kiállítás is egyben. Manapság az ingatlanárak növekedése révén számos régi raktárépületet adnak el, és ha nem bontják le őket, akkor vagy nagy értékű lakásokká alakítják át, vagy pedig irodai célra szokták átformálni őket. Az épület, amiben sikerült megvásárolni egy nagyobb üzlethelyiség részt, éppen egy menő multinacionális vállalat főhadiszállása lett, ezért biztosak lehettünk abban, hogy ha nyitunk egy igényes kávézót, akkor folyamatos vendégkörünk lehet. Azáltal pedig, hogy egyfajta múzeumot is elrejtünk benne, ennek a következtében a hétvégi érdeklődése is számottevő tud lenni a kávézónak.

És hogy mire volt szükségünk ahhoz, hogy a kiállítást jól csináljuk meg? Hát rengeteg nagy teherbírású polcra, mert olyan kávéfőző gyűjteményre tettünk szert, hogy rengeteg helyre volt szükségünk azok tárolásához, és bemutatásához. Az ilyen, nagy teherbírású polcokat általában fémből csinálják, az acél és egyéb fémek pedig nagyon passzolnak a loft lakás indusztriál stílusához.

A feladat adott volt, keresnünk kellett egy olyan vállalatot, akik ilyen polcokat árulnak. Végül egy barátom ajánlotta ezt a céget, a saját raktárába szükséges polcrendszert tőlük rendelte és meg volt elégedve velük. Szóval ez alapján felbuzdulva mi is rendeltünk magunknak ilyen polcokat, és ha már szükségünk volt rájuk, akkor igyekeztünk ugyanezzel a modellel beépíteni a kávézó kis hátsó raktárrészét is. Ezeknek a polcrendszereknek az egyik nagy előnye, hogy élelmiszer tárolására is nem csak, hogy alkalmasak, hanem a kritériumoknak hivatalosan is megfelelnek, ezért mindent étel és ital alapanyagot, amit a kávézóban használtunk, azt lehetett ezen tárolni, tehát ennek következtében nem csak a vendégtérben lévő kávéfőző gyűjteménynek adtak helyet.

A rendszer pedig nagy teherbírású polcokból állt, szóval azon sem kellett aggódnunk, hogy bármelyik leszakadna, vagy, hogy a nehezebb dolgokat máshova kellene rakjuk, mert egységes, strapabíró konstrukciónak lettek tervezve és kivitelezve. Ez magától értetődőnek tűnik, de nem feltétlenül van így. Azért fontos professzionális cégtől rendelni ilyen polcrendszereket, mert más, egyéb üzletekben kapható polcok ha jól is mutatnak, ám inkább csak lakberendezési célokra lettek kitalálva, akkor üzleti felhasználása esetén akár veszélyesek is lehetnek. Szóval mindig túl kell lőni a tervezett célon, jó sokat bírjon el egy polc, hogy véletlenül se fordulhasson elő bármilyen baleset emiatt. Arról nem is beszélve, hogy fordítva jól működnek ezek a polcrendszerek, vagyis attól még, hogy nagy terhelhetőségűek és ipari környezetben lévő használatra alkalmasak, még simán jól tudnak mutatni egy lakásban, vagy garázsban, netán egy kávézóban is.

A fém megoldások jól ellenállnak a környezeti hatásoknak is, ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy ha  valaki netán telibe önti egy cappuchinoval az egyik polcot, vagy a raktárban valami ráfolyik a polcra, akkor az nem hagy túl nagy nyomot, könnyen le lehet azt tisztítani.

Ennek a konstrukciónak köszönhetően sikerült egy olyan kávézót nyitni, ami egyszerre kiszolgálja a vendégeket, közben egy kiállítást is biztosít, mindezt egy nagy belterű, régies, ipari hangulatú közegben.