Tárgyalás a kávézóban: hogy alakulnak a 5 kw napelem rendszer árak

Nagyon a szívemhez nőtt már ez a kávézó, a hosszú évek során, amióta ide járok. Itt nem csak a kávé illata és fenséges íze hívogató, nem csak a sütemények pompás választéka miatt járok ide, hanem van a helynek egy fajta atmoszférája, amit eddig más kávézókban még nem tapasztaltam.

Valahogy, ha ide belépek, otthon érzem magam. Elfog valami féle csodálatos nyugodtság, béke, ami nagyon fontos az élet sok helyzetében. Például régen, mikor iskolába jártam, csak itt tudtam tanulni. Itt volt az egyetlen olyan hely, ahol annyira ki tudott kapcsolni az elmém, hogy abszolút arra tudtam koncentrálni, amire kell. Itt írtam a szakdolgozatomat, és végül az államvizsgára is itt tanultam meg mindent, aminek végül egy hibátlan ötös lett az eredménye.

Aztán később. mikor már elfoglaltam helyemet a munka világában, a legfontosabb megbeszéléseimet mindig ide szerveztem. Valahogy a nyugodt, ismerős légkör, a barátságos hangulat, és az elképesztően finom kávé mindig segített abban, hogy jó üzletet kössek. De ha nem volt aznap tárgyalásom, a nap végén akkor is beugrottam egy kávéra, mert ha beültem, nagyon lelazultam, és az alvás is könnyebben ment. Megfigyeltem, hogy ha egy napig nem jöttem ide, akkor úgy megváltozott a rezgésem, hogy ami addig sínen volt, az is kisiklott az életemben. Lehet, hogy más azt gondolná, hogy ez egy misztikus butaság, de én vagyok benne, és biztosan állítom, hogy ez így van.

Most éppen azért ücsörgök itt, mert egy nagy és fontos projekt közepén vagyok, és jobb szeretem a részleteit itt lefixálni. Egy fajta kabbalaként szolgál nekem a hely, itt ülve biztosan nem fogok rossz döntéseket hozni. Eldöntöttem, hogy felújítom a házamat, de teljesen. Tégláig leszedünk mindent és teljesen újra fogjuk gondolni. Megvan már a csapatom hozzá, és nagyon szépen alakulnak a tervek, de egy 5 kw napelem rendszer ár keresztül húzta a számításaimat. A cég, akitől az árajánlatot kértem, olyan pofátlanul magas ajánlatot adott, hogy majdnem a szék mellé estem, mikor megláttam. Hiába, nem itt tárgyaltam le a dolgot, a kedvenc kis kávézómban, ilyenkor mindig ez van.

Találtam most egy másik céget, akiknek a munkája már most jobban tetszik, pedig még szinte semmit nem jutottunk előre, de már a felmérésnél is sokkal precízebben jártak el, mint az előző banda.

A típusban és a nagyságban már megegyeztünk, ez nem változott az előzőhöz képest, de ide hívtam a mérnököt, hogy beszéljük át még egyszer a részleteket, mert nem szeretnék többet pofára esni, és úgy érzem, ha itt beszéljük meg, akkor nem érhet csalódás. Rettentő nagy kíváncsisággal várom az árajánlatot, hiszen utána néztem, milyen 5 kw napelem rendszer árak mennek mostanság a piacon, és nagyon remélem, hogy ez a cég elképzelésben és árban már sokkal közelebb fog állni ahhoz, amit én szeretnék.

Még elgalább egy óra, mire ideér a tárgyaló partnerem, direkt intéztem így, mert van időm ilyen módon rákészülni agyban és lélekben a tárgyalásra. Már elkészítettem a jegyzetemet, összeírtam mindent, amit kérdezni szeretnék a napelemekről úgy általánosságban, és az én saját leendő rendszeremmel kapcsolatban is felmerült bennem néhány kérdés. De az biztos, hogy most nem fogok csalódni, mert ha az ember linkel, azt ezen a helyen rögtön ki fogom szúrni, hiszen helyzeti előnyben vagyok hozzá képest.

Csak azt bánom, hogy a barátnőm nem tudott eljönni, mert ő mindig nagy segítségemre van akkor, ha emberismeretről van szó. Ő nagyon átlátja az embereket és mindig nagyon pontosan meg tudja mondani, kivel érdemes szóba állni és kitől kell az első mondat után fölállni az asztaltól. És ha fel kell állni, akkor fel kell állni. Az előző tárgyalásról is fel kellett volna, amikor az ember azt a pofátlan ajánlatot adta nekem. Most azért, mert nem vagyok szakma béli, miért gondolják, hogy átverhetnek? Miért hiszik, hogy nem néztem utána, és nem vagyok tökéletesen tisztában vele, hogy mit szeretnék vásárolni, és annak mennyi a korrekt ára. Hiába, az ember mindig magából indul ki, és azt hiszi, hogy ha ő nem bántana mást, akkor más se bántaná őt. Pedig ez nagyon nagy tévedés. Lényegében el kell vonatkoztatnunk attól, hogy mi kik vagyunk, és csak így láthatjuk az asztal túloldalán ülő személyt annak, aki ő igazából, valójában.

Ezekkel a gondolatokkal veselkedek neki a tárgyalásnak, és alig várom, hogy ideérjen az úr, aki egyébként a telefonban kifejezetten szimpatikus benyomást keltett bennem. Csak abban az egyben reménykedem, hogy most, benne az esetben nem fogok csalódni a megérzéseimben. Még egy kicsit utána olvasok a témának, hogy kérdezhessek olyat is, amit már tudok, így ellenőrizni tudom, hogy igazat mondd-e, illetve elég felkészült-e a témában. És azt hiszem, rendelek még egy sütit a kávémhoz, mert ennek a narancsos fahéjas keksznek sosem tudok ellen állni, és mint mindig, ma is addig eszem, míg van.